Halloween a dýně ?

Halloween a dýně? To prostě patří k sobě!

V České republice se tento svátek poměrně rozmohl. Víte vlastně odkud Halloween pochází a znáte jeho historii?

 

5_optimizedHalloween je keltský lidový svátek a slaví se 31. října, přesně den před křesťanským svátkem Všech svatých. Název vznikl zkrácením anglického „All Hallow’s Eve“, tedy v překladu Předvečer všech svatých. A proč zrovna tohle datum? Den 31. října byl považován jako rozdělení mezi létem a zimou. Podle Keltů se v tento den otevírala hranice mezi světem živých a mrtvých a proto  se stavěly oltáře, které se skládaly třeba ze zvířecích koster a lebek. Účelem oltářů bylo navázat spojení právě mezi světem mrtvých.

I v této době lidé staví před svými domy oltáře, avšak ty se už neskládají z lebek zvířat ale verandy a okna zdobí dýně. K vyřezávání s rozsvícení dýní se váže stará irská pověst o opilci a darmošlapovi jménem Jack, kterého nechtějí v nebi, ani v pekle, a bloudí mezi světy s dýní a uhlíkem uvnitř. 

 

 

 

 

 No a jak vyřezat strašidelnou dýni?

 

 1_optimizedOkolo stopky vyřízni jakousi pokličku, kterou si zatím odlož stranou. Velkou lžící vydlabej z dýně dužinu, prokterou následně sdělíme další využití. Při vydlabávání si dej pozor, aby slupka nebyla příliš tenká, dýně by pak nebyla pevná. Pro vyřezávání jsou nejlepší tenké a ostré nože. Otvory nesmí být příliš spojované, jinak vyřezávaná část dýně vypadne celá. Pomoci si můžeš předkreslením toho, co chceš mít v dýni vyřezáno.  Tak … a teď už je jen na tobě jaký obličej dýně dostane, strašidelný nebo veselý, meze se nekladou. Do dýně stačí už jen vložit svíčku, přiklopit „pokličkou“ a počkat na tmu.

Když už jsme u té tmy, viděli jste už naše svítící trička? Stačí je pouze trošku nasvítit denním světlem a ve tmě budete zářit stejně, jako dýně :-D

 

 

TIP: Životnost dýně můžeš prodloužit jejím namočením do vody nebo potřením řezných ploch vazelínou.

 

 

8417eb49addc278cd5699e2c9df1a9e9A ti, co nejsou moc na vydlabávání, můžou dýni využit v kuchyni. Z dýně lze udělat skvělý kompot, džus, koláč a mnoho dalšího. Moje nejoblíbenější je dýňová polévka, která  je pro mě symbolem podzimu.

Suroviny:

  • Oloupaná a nakrájená na kostky dýně hokaido
  • Cibule nakrájená najemno
  • Olivový olej
  • Zeleninový vývar, lze ale také nahradit vodou
  • Sůl a pepř
  • Využití v této polévce najdete třeba i pro mrkev a brambory

    Postup:
  1. V hrnci na olivovém oleji osmažíme cibuli. Jakmile zezlátne, tak přidáme dýni nakrájenou na kostky a lehce ji opečeme.
  2. Takto opečenou dýni zalijeme zeleninovým vývarem či vodou a vaříme cca 15 minut do změknutí. Poté rozmixujeme ručním mixérem, můžeme přidat smetanu na zjemnění. Dochutíme solí a pepřem popřípadě drceným chilli.
  3. Polévku podávejte posypanou opečenými dýňovými semínky.


    Tak co? Vydlabete si dýni nebo raději uvaříte polévku? Vaše výtvory nám posílejte na info@pradoch.cz 

     

    Markéta z Praďocha :-) 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.