Halloween a dýně? To prostě patří k sobě!
V České republice se tento svátek poměrně rozmohl. Víte vlastně odkud Halloween pochází a znáte jeho historii?
Halloween je keltský lidový svátek a slaví se 31. října, přesně den před křesťanským svátkem Všech svatých. Název vznikl zkrácením anglického „All Hallow’s Eve“, tedy v překladu Předvečer všech svatých. A proč zrovna tohle datum? Den 31. října byl považován jako rozdělení mezi létem a zimou. Podle Keltů se v tento den otevírala hranice mezi světem živých a mrtvých a proto se stavěly oltáře, které se skládaly třeba ze zvířecích koster a lebek. Účelem oltářů bylo navázat spojení právě mezi světem mrtvých.
I v této době lidé staví před svými domy oltáře, avšak ty se už neskládají z lebek zvířat ale verandy a okna zdobí dýně. K vyřezávání s rozsvícení dýní se váže stará irská pověst o opilci a darmošlapovi jménem Jack, kterého nechtějí v nebi, ani v pekle, a bloudí mezi světy s dýní a uhlíkem uvnitř.
No a jak vyřezat strašidelnou dýni?
Okolo stopky vyřízni jakousi pokličku, kterou si zatím odlož stranou. Velkou lžící vydlabej z dýně dužinu, prokterou následně sdělíme další využití. Při vydlabávání si dej pozor, aby slupka nebyla příliš tenká, dýně by pak nebyla pevná. Pro vyřezávání jsou nejlepší tenké a ostré nože. Otvory nesmí být příliš spojované, jinak vyřezávaná část dýně vypadne celá. Pomoci si můžeš předkreslením toho, co chceš mít v dýni vyřezáno. Tak … a teď už je jen na tobě jaký obličej dýně dostane, strašidelný nebo veselý, meze se nekladou. Do dýně stačí už jen vložit svíčku, přiklopit „pokličkou“ a počkat na tmu.
Když už jsme u té tmy, viděli jste už naše svítící trička? Stačí je pouze trošku nasvítit denním světlem a ve tmě budete zářit stejně, jako dýně :-D
TIP: Životnost dýně můžeš prodloužit jejím namočením do vody nebo potřením řezných ploch vazelínou.
A ti, co nejsou moc na vydlabávání, můžou dýni využit v kuchyni. Z dýně lze udělat skvělý kompot, džus, koláč a mnoho dalšího. Moje nejoblíbenější je dýňová polévka, která je pro mě symbolem podzimu.
Suroviny:
- Oloupaná a nakrájená na kostky dýně hokaido
- Cibule nakrájená najemno
- Olivový olej
- Zeleninový vývar, lze ale také nahradit vodou
- Sůl a pepř
- Využití v této polévce najdete třeba i pro mrkev a brambory
Postup:
- V hrnci na olivovém oleji osmažíme cibuli. Jakmile zezlátne, tak přidáme dýni nakrájenou na kostky a lehce ji opečeme.
- Takto opečenou dýni zalijeme zeleninovým vývarem či vodou a vaříme cca 15 minut do změknutí. Poté rozmixujeme ručním mixérem, můžeme přidat smetanu na zjemnění. Dochutíme solí a pepřem popřípadě drceným chilli.
- Polévku podávejte posypanou opečenými dýňovými semínky.
Tak co? Vydlabete si dýni nebo raději uvaříte polévku? Vaše výtvory nám posílejte na info@pradoch.cz
Markéta z Praďocha :-)