Netradiční krabicový drak

netflix_1Každý to asi známe. Je podzim, doma pomalu začínáme přitápět v krbu. Únava přichází a ta veselá letní nálada opadá. Snad nejsem jediná, ale už i trošku toho stresu z nakupování vánočních dárků se mi dostavilo. A právě tyhle pochmurné dny si musíme zpříjemnit nějakou zajímavou aktivitou, kterou můžeme dělat s dětmi, partnerem či rodinou.

A i když seriály a kakao je skvělá odreagovačka tak to jde i aktivněji.  

boxkite1_1

Co třeba výroba draka? 
K podzimu neodmyslitelně patří pouštění draka. Je to zábava jak pro děti, tak i pro dospělé a jeho výroba není vůbec složitá. A odkud tahle tradice vlastně pochází? Tento zvyk se k nám dostal z východní Asie. Tam bylo pouštění létajících draků součástí náboženských rituálů. Draci se podobně jako dnes skládali pouze z jednoduchých konstrukcí. Později se tento trend rozšířil i mezi běžné obyvatele, kteří je vyráběli k odhánění ptactva ze svých polí.

1_1

Potřebujete pouze: 

  • Dlouhé dřevěné špejle (4x60cm, 8x30cm)
  • Dentální nit
  • Lepící pistoli 
  • Balící papír
  • Brčka
  • Nůžky
  • Tužku

Ustříhněte brčko v ohybu, aby od "kolínka" z každé strany zbyly cca 4cm. Spojte prostřednictvím brčka 60cm a 30cm špejli. Takto vytvořte dva obdélníky. Jestliže špejle nejsou v brčku napevno zakápněte, je lepící pistolí. 

3_1

4

Propojte dva obdélníkové rámečky vytvořením pravých úhlů a pomocí dentální nitě spojte dva kusy dohromady. Abyste měli jistotu, že se od sebe obdélníky neoddělí, zakápněte uzlík, kterým jste je spojili k sobe lepící pistolí. 

 

 

 

 

5

Na menších špejlích udělejte ve středu značku tužkou. Poté vytvořte z těchto špejlí křížek, který upevněte dentální nití a opět zakápněte lepidlem. Dbejte na zachování pravých úhlů. Ze zbývajících brček odstřihněte osm rovných kusů a přidejte je na konce příčných řezů.

6

Na rámu draka změřte 20 cm od každého rohu a udělejte značku. Zarovnejte dva kříže se značkami na rámu. Sklopte konce brčka dolů a zavažte je ke svislým špejlím a zajistěte je k rámu draka. Kříže stabilizují vnitřek rámu draka, aniž by jej zatěžovaly. 

8

Nastříhejte balící papír na proužky o rozměrech 22x130 cm a pomocí lepící pistole přilepte papír na okraj špejle. Opakujte na každé špejli a zatáhněte za papír, aby byl hezky napnutý. Okraje zarovnejte s konci rámu. To stejné i na druhé straně. Prostřední třetina draka bude odkrytá.

10

Na koncích konstrukce draka připevněte šňůrku, která bude sloužit k ovládání draka. 

Počkejte na perfektní větrný den a vezměte svého draka na první let. Budete se divit, jak se konstrukce ve větru zvedne a vyšplhá do nebe!

 

 

Markéta z Praďocha ❤️️️

Zdroj: www.ehow.com

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.